Oefentherapie

 

Lichamelijke klachten

Klachten van het houding- en bewegingsapparaat komen veel voor. Meestal vormen een verkeerde houding, overbelasting of spanningen een belangrijke oorzaak. Maar ook kunnen de klachten het gevolg zijn van een afwijking aan de wervelkolom of van een (chronische) aandoening.

 

Vicieuze cirkel

Pijn, krachtsverlies en stijfheid beïnvloeden uw dagelijks leven. Door de pijn of stijfheid gaat u anders bewegen. Zo raken spieren uit balans. Ook kan pijn uw ademhaling, concentratievermogen, slaappatroon en stemming negatief beïnvloeden. U loopt het gevaar in een vicieuze cirkel te belanden, waardoor u niet meer optimaal kunt functioneren. Een oefentherapeut kan u helpen een dergelijke situatie te doorbreken of te voorkomen.

 

Wat doet een oefentherapeut

Een oefentherapeut maakt u bewust van uw houding en manier van bewegen in relatie tot uw klachten. Ook geeft een oefentherapeut u inzicht in de reactie van uw lichaam op pijn, (over)belasting en spanningen. Samen gaat u op zoek naar de oorzaak van uw klachten. Geleidelijk aan leert u uw klachten begrijpen. Ook leert u hoe u adequaat op uw klachten kunt reageren, zodat ze verminderen of verdwijnen en niet meer terugkeren.

 

Persoonlijke begeleiding

U werkt onder begeleiding van uw oefentherapeut aan het herstel van de balans tussen spanning en ontspanning en brengt het lichaam weer in een goede conditie. U leert hoe u uw houding en manier van bewegen kunt verbeteren, zodat de (over)belasting afneemt. Zo leert u hoe u zelf met uw klachten kunt omgaan en hoe u kunt voorkomen dat uw klachten terugkeren.

De oefentherapeut stemt de behandeling af op uw persoonlijke situatie. Dat betekent dat u oefeningen en houdings- en bewegingsadviezen krijgt die geïntegreerd zijn in uw dagelijkse activiteiten, thuis en op het werk. Zowel uw werkomgeving (hoogte stoel en bureau), uw thuissituatie, als uw hobby’s komen aan de orde. Door de adviezen van uw oefentherapeut toe te passen, leert u om gezonder te bewegen. Zo kunt u weer optimaal functioneren in al uw dagelijkse activiteiten.

 

Voor wie is oefentherapie geschikt

Oefentherapie is geschikt voor iedereen, die vanuit bewustwording en zelfwerkzaamheid de klachten de baas wil worden.

 

Welke aandoeningen worden behandeld door de oefentherapeut

Oefentherapie is voor heel veel aandoeningen en klachten een geschikte behandelmethode.

Zoals:

  • lage rugklachten en hernia
  • nek- schouderklachten en hoofdpijn
  • heupklachten
  • houdingsafwijkingen
  • reumatische aandoeningen
  • artrose en osteoporose
  • herstel en opbouw na een operatie
  • reactiveren na een heup of knie vervangende operatie
  • arbeid gerelateerde klachten
  • slaapproblemen
  • hyperventilatie
  • preventie en gezond oud worden

 

Werkwijze

Na verwijzing door huisarts of specialist meldt u zich aan voor een consult. Dit kan per telefoon (o6-14477578) of e-mail (info@mensendieck-arnhem.nl). U kunt zich ook zonder verwijzing aanmelden.

 

Het eerste consult

Het eerste consult is bedoeld om uw klacht en vraagstelling te verduidelijken en vast te stellen wat ik voor u kan betekenen. Dat doe ik door middel van een vraaggesprek (anamnese) en een paramedisch onderzoek. Deze bestaat uit het (klachtgericht) onderzoeken van houding, lichaamsbouw, spierlengte, spierkracht, spiertonus en beweeglijkheid van gewrichten. Eventueel aangevuld door specifieke tests. Op basis hiervan stel ik een oefentherapeutische diagnose en bespreek ik met u het behandelplan. Dit kan overigens ook in een volgende sessie aan de orde komen. Meestal geef ik direct al enkele oefeningen en adviezen mee.

Voor het eerste consult trek ik circa 45 minuten uit.

De vervolgsessies duren circa 30 minuten.

 

Tijdens de behandelingen maak ik u bewust van houding- en beweging. Daarbij maak ik gebruik van:

  • Mondelingen instructie; om de oefeningen op een juiste manier uit te voeren
  • Visuele informatie; met spiegels leert u uw houding te bekijken en zelf te corrigeren
  • Door te leren voelen, wordt u gestimuleerd om ongunstige houdingen, bewegingen en ademhaling, te ervaren en vervolgens te corrigeren
  • U krijgt oefeningen mee om thuis te oefenen en handreikingen om het geleerde thuis toe te passen en te integreren in het dagelijks leven.

 

Directe toegang

U kunt rechtstreeks naar de oefentherapeut. Indien u zich via directe toegang bij mij aanmeldt, vindt er eerst een screening plaats. Deze screening duurt 10-15 minuten en is er op gericht te ontdekken of er geen belemmeringen zijn u te behandelen. Indien er een indicatie is voor oefentherapie kan de reguliere behandeling plaatsvinden. Mocht er  sprake zijn van een of meer belemmeringen dan wordt u geadviseerd contact op te nemen met de huisarts voordat er een behandeling kan plaats vinden.